Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
26 okt 2022

De maan en de tuinkerstest

Tijdens de praktijkles snoeien, was het eigenlijk de bedoeling dat we zouden gaan snoeien. maar het regende. En dan mag je dus niet snoeien, vanwege verhoogde kans op ziektes en schimmels bij de planten.

Wel hebben we het vandaag gehad over de invloed van de maan op de gewassen. Dat is enorm interessant! Johanna Paungger en Thomas Poppe hebben daar al veel over geschreven en toevallig had ik ook al een boekje van hen in huis, maar dan met een net iets andere insteek. Er zijn dus optimale dagen om planten te zaaien, te oogsten, te snoeien en te verwerken aan de hand van ofwel de toenemende maan, ofwel de afnemende maan. Wanneer je daar gebruik van maakt, gaan de planten ofwel beter groeien, of je behoud veel meer werkzame plantenstoffen na het oogsten.

Wat we ook hebben besproken is een methode om vast te stellen of de grond waarin je je planten laat groeien verontreinigd is, en wel aan de hand van het zaaien van tuinkers. Je neemt verschillende bakjes met aarde uit verschillende delen van je tuin en laat er onder exact dezelfde omstandigheden tuinkers in ontkiemen. De tuinkers in het bakje met aarde die geel verkleurt, geeft aan dat die grond niet in orde is.

×