Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
30 sep 2023

Herfstbessen

De maand september is bijna ten einde en ik zie al een paar weken overal bessen! Waar in het voorjaar de Meidoorn (Crataegus laevigata) hele mooie kleine, witte, lekker ruikende bloesempjes maakt, produceert deze struik (of kleine boom) richting de herfst prachtige donkerrode bessen. Ik heb er een aantal geplukt in de permacultuurtuin waar ik een jaarcursus volg en heb de bessen gedroogd om ze later in een theemengsel te verwerken. De bessen helpen onder andere bij hartproblemen en hebben een positief effect op het zenuwstelsel. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens in het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst.

De Meidoorn fascineert me al langer en ik ben zeker niet de enige. Eeuwen geleden werd de struik een Heilige boom vereerd door de Germanen, de Kelten, de Grieken en de Romeinen. Een Meidoorndoom kan wel 500 jaar oud worden. Ik ben benieuwd of er ergens in Nederland nog zo’n oude struik staat, misschien in Zuid Limburg.

Nog een leuk weetje: bij de Grieken was de Meidoorn gewijd aan de Godin Maia, naar wie de maand mei is genoemd. In latere tijden is de boom gekerstend en gewijd aan Maria, vandaar dat meidoorns dan ook vaak bij Mariakapelletjes staan.

Verder is er ook een grote kans dat je ook ergens langs de kant van de weg aan een struik de bottels van de Hondsroos hebt gezien. Deze zijn iets meer oranje van kleur en hebben een hele andere werking. Het zijn onder andere echte vitamine C bommetjes. Even ter vergelijking: er zit ongeveer 10x meer vitamine C in de Hondsroos dan in een sinaasappel! (Doordat er flavonoïden voorkomen in de Hondsroos samen met vitamine C wordt de werking van de vitamine C versterkt). De Hondsroos maakt in het voorjaar iets grotere, meer roze gekleurde bloesems en deze zijn ook erg mooi!

×