Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
25 apr 2023

Mooie wondertjes

In de afgelopen weken ben ik allerlei wondertjes tegengekomen in de studietuin, waaronder deze prachtige vlinder eitjes die aan de onderkant van een blad van de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) geplakt zaten! De vorm waarin de eitjes zijn gelegd doet me denken aan de flower of life, of levensbloem, dat is een eeuwenoud symbool voor universele wijsheid.

De Oost-Indische kers is echt een heel leuk plantje met veel goede eigenschappen: de bloemen, bloemknoppen, het jonge blad en de zaden zijn eetbaar. De smaak van het blad is scherp en doet denken aan de mierikswortel. Van de zaden kun je kappertjes maken en met de eetbare bloemen kun je je gerechten ook nog eens mooi versieren. De plant heeft onder andere een antibacteriële, ontsmettende en virusremmende werking en werkt weerstandsverhogend. Als je last hebt van slijm, werkt hij ook slijmoplossend. Deze informatie heb ik uit mijn studiebijbel: het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst.

In de tuin trekt de plant bladluizen en de rupsen van het klein- en groot koolwitje aan. Het is een zogenaamde ‘afvangplant’ of ‘lokplant’, die er voor zorgt dat luizen en rupsen weg blijven bij andere planten of groenten. Verder is het een bodembedekker, waardoor ongewenste planten minder de kans krijgen om uitgebreid te gaan groeien. Bij mij staat ie in ieder geval ook in mijn eigen tuin, eens kijken hoe ie het gaat doen!

×