Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
15 nov 2022

Oogstfeest

Gisteren was ik bij het oogstfeest, georganiseerd door de VELT. Het idee was om de oogst te vieren, zaden en plantjes te delen of ruilen en zelfgemaakte baksels en smeersels te proeven en dat was leuk! Ik heb een paar hele leuke nieuwe planten met bijzondere en mooie vruchten leren kennen: de Lufa en de Chayote (dat groene stekelige ding op de foto).

Van de Lufa heb ik een paar zaadjes mogen meenemen en dat wordt als het goed is een plant met vruchten die je zou kunnen gebruiken als spons. (een harde weliswaar, maar een hele mooie). Een voorwaarde voor de plant om te kunnen groeien is een warme omgeving, dus die gaat komend seizoen in de kas. Eens kijken of hij vriendjes kan worden met de druif, de tomaten en de andere aanwezige plantjes. De andere zaden en vruchten op de foto had ik zelf al eerder verzameld.

De Chayote is familie van de komkommer en mij werd geadviseerd om de plant op een koude plek te laten overwinteren totdat er in het voorjaar een scheut uit groeit. Dan zet je ‘m in een bak met aarde en geeft hem de ruimte, als ik geluk heb komen er wel zo’n 20 vruchten aan. Nu nog even de winter doorkomen, zodat er komend voorjaar weer gezaaid en geplant kan worden ­čÖé

×