Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
28 jul 2023

Driekleurig Viooltje

Afgelopen week heb ik een plantenextract gemaakt met het driekleurig viooltje (Viola Tricolor) en DMSO. Het extract is vergelijkbaar met een tinctuur, maar de stof DMSO (afkorting van dimethylsulfoxide, dat is een lichaamseigen, organische zwavelachtige stof) heeft hele andere eigenschappen dan alcohol of glycerine, waar je normaal gezien een tinctuur mee maakt. Ten eerste zit er geen alcohol in en daardoor is het veel minder toxisch. Vanwege de dubbele moleculaire polariteit in vergelijking met alcohol en de organische structuur van DMSO, absorbeert het vet- en wateroplosbare ingrediënten, zelfs zouten, op een manier, waar alcohol niet aan kan tippen.

Verder heeft DMSO onder andere nog een aantal andere hele interessante eigenschappen: het verlicht pijn, remt ontstekingen, stabiliseert cellen en moduleert het immuunsysteem. DMSO fungeert als een “kanaalopener” en “transportmiddel” door biologische membranen binnen te dringen en de stoffen die uit de planten worden geëxtraheerd efficiënt in het lichaam te transporteren. Deze bijzondere eigenschap maakt het mogelijk om DMSO te combineren met elke stof of kruid om het effect en bereik ervan te verbeteren.

Misschien kun je je voorstellen dat ik hele hoge verwachtingen heb van mijn eigengemaakte brouwsel. En waar ik hem voor ga gebruiken? Al een paar jaar heb ik last van rosacea en hiervoor al vanalles en nog wat geprobeerd. Wie weet, wordt dit extract de ‘game changer.

×