Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
21 dec 2022

Winterzonnewende

De tuin is in rust. Er zijn weinig geluiden te horen en er is weinig beweging. Veel planten hebben al hun blad verloren en zijn aan het afsterven. Er is buiten geen werk meer te doen. Het is kouder geworden, het heeft zelfs gevroren en er is al heel klein beetje sneeuw gevallen! Ik voel me al een tijdje net een beer die in z’n warme hol begonnen is aan zijn winterslaap.

Vandaag, 21 december, is de dag van de winterzonnewende. In de afgelopen maanden werd het elke dag telkens een beetje vroeger donker, maar vandaag staat de zon op z’n meest zuidelijke (of noordelijke) positie, afhankelijk vanaf welk halfrond je het bekijkt. De winterzonnewende is een markering van de langste nacht van het jaar. Vanaf morgen worden de dagen dus steeds een beetje langer en de nachten dus korter. Het licht komt weer terug!

Deze wisseling, wanneer het ritme van de zon zich weer omkeert, brengt een bijzondere energie met zich mee. Een mooie overeenkomst tussen de groei en ontwikkeling van een tuin en die in onszelf is dat dit het goede moment is om zaadjes te planten en plannen te maken voor komend jaar voor nieuwe groei, bloei en ontwikkeling. Schrijf gewoons eens wat dingen op en steek er een kaarsje bij aan.

×