Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
6 feb 2023

De aardkorst

Wat een interessante les biologie en ecologie hadden we weer afgelopen donderdag! Het was aan boswachtster Klara om ons iets te leren over de aarde en haar bovenste laag, de aardkorst, waarin het bodemleven zich afspeelt dat de meest belangrijke basis vormt voor alles wat groeit en bloeit.

In de laatste ijstijd zijn er door de enorme stuwende kracht van het zich voortbewegende ijs, allerlei rotsen en stenen verplaatst. Sommige grote stenen – zwerfkeien- zijn hierdoor op ongebruikelijke plaatsen terechtgekomen. In de loop van de jaren (het waren er vele!) heeft de natuur zich weer min of meer hersteld en er zijn ook weer bomen en planten gaan groeien op de plaatsen waar eerst alleen maar ijs was.

Het mooie van zaden van (bepaalde) planten en bomen is dat ze een hele lange tijd ergens kunnen liggen sluimeren en dan opeens, als de omstandigheden weer goed zijn, ontkiemen ze en groeien ze uit.

Het schoot me opeens te binnen dat ik ooit eens deze foto heb gemaakt in de bossen ergens in Zuid Frankrijk. De wortels van deze naaldboom hebben zich op een wonderlijke manier om de steen heen gewerkt. Het lijkt bijna alsof de boom op de steen is gaan zitten, geweldig toch?!

 

×