Herbologie

Dagboek van een herborist in opleiding
29 nov 2023

Water

Vandaag zag ik een documentaire over het werk van de Oostenrijkse boswachter, natuuronderzoeker en uitvinder Viktor Schauberger (1885 – 1958). Hij kwam tot de conclusie dat water een levende entiteit is, die ademt, beweegt en voeding (mineralen) tot zich neemt. Hij wijdde zijn leven aan het onderzoeken van dit wonderlijke element.

Hier volgt een technische uitleg van zijn ontdekking: Goed water, zoals dat uit bronnen hoog in de bergen stroomt, had volgens Viktor Schauberger een volledige cyclus ondergaan: Water uit de zee, en uit natuurlijke bossen verdampt door de warmte van de zon. In de atmosfeer vormt deze waterdamp wolken. Onder bepaalde omstandigheden valt regen uit deze wolken. Valt deze regen in bossen, of andere dichtbegroeide oppervlakten, dan dringt het de koele bodem in.

Langzaam zakt het door zijn eigen gewicht naar dieper gelegen aardlagen. In deze aardlagen bevinden zich grote koolstof-depots in de vorm van veen, bruinkool, steenkool, olie, gas en andere mineralen. Onder invloed van aardwarmte, verzadigt het water zich met de genoemde koolstoffen (met name koolzuur). Dit gebeurt zonder licht en zuurstof. Vervolgens stijgt het warm geworden, verzadigde water omhoog. Daarbij koelt het af.

De aanwezigheid van verschillend geladen mineralen in het water in combinatie met afkoeling en spiraalsgewijze beweging, geeft het water een magnetische spanning. Deze negatieve spanning wil zich naar boven ontladen aan de positief geladen atmosfeer, en trekt het water mee omhoog. Uiteindelijk stroomt het op hoger gelegen plaatsen in de vorm van bronnen uit de bodem. Viktor Schauberger noemde dit ‘volwassen’ water. Het bevat een scala aan mineralen, en heeft een hoge bio-magnetische spanning. Deze weldadige spanning gaat bij het drinken over op mens dier en plant.

Naast Viktor Schauberger, heeft een aantal andere wetenschappers ook onderzoek gedaan naar het gedrag van water, waaronder de Amerikaanse Gerald Pollack. Hij ontdekte dat water een vierde fase heeft: Op school hebben we allemaal geleerd dat water 3 fasen heeft: damp, vloeibaar en ijs. De 4e fase van water is de fase waarin water gestructureerd wordt. Naast dat water een vierde fase kent, kent gewoon drinkwater ook een structuur. Helder bronwater heeft een prachtige kristalstructuur. Bij kraanwater is deze structuur vrijwel geheel vergaan.

Dit deed me denken aan het volgende: Voor veel kruidenbereidingen is ook water nodig, denk maar aan een kruidenthee, een Bach remedie of een hydrolaat. Het beste gebruik je daarvoor bronwater van goede kwaliteit. Maar we hebben in Nederland maar een handjevol eigen waterbronnen en of de kwaliteit van dit water zeer goed is, betwijfel ik. Voor ons standaard drinkwater wordt grond- en oppervlaktewater gebruikt en dit water en is tegenwoordig ronduit vervuild. Dit is het water dat de gemiddelde herborist in 9 van de 10 gevallen voor zijn bereidingen gebruikt. Ik vroeg me af: wat is een goede manier om ter plekke zuiver water te creëren voor de bereidingen zonder dure water-vitaliseer modules te moeten aanschaffen? Ik weet dat er veel te koop is voor dit doeleinde, maar zie door de bomen het bos niet meer (om in Viktor’s termen te spreken).

Schauberger had al een oplossing bedacht: Hij ontwikkelde een manier om op een mechanische wijze bronwater te produceren en bootste het proces van de hier boven beschreven volledige cyclus na. Hij bouwde een apparaat, waarin bij verschillende temperaturen en door middel van verschillende bewegingen en katalysatoren, mineralen in het water opgenomen werden. Met name de aanwezigheid van stabiel koolzuur, was volgens hem belangrijk voor de kwaliteit van het drinkwater.

In 1934 vroeg hij patent aan op deze vinding. De tijd was er duidelijk niet rijp voor want hoewel Schauberger vele mensen genas, werd zijn machine door de politie vernietigd.

Bronnen:
Documentaire Viktor Schauberger
Boek: Levend water, Levend Water, Viktor Schauberger en het geheim van natuurlijke energie door Olof Alexandersson

×